Lucinda Brand aast op nog ontbrekende Europese titel

Momenteel draagt ze als wereldkampioene de iconische regenboogtrui. Lucinda Brand heeft er dan ook voor gekozen om deze winter een vol programma te rijden om er zo vaak mogelijk in te schitteren. Toch is haar zegehonger na het behalen van de felbegeerde wereldtitel nog lang niet voorbij, zo vertelde ze na haar zege in de Superprestigecross van Gieten, waar ze haar eerste wedstrijd van het seizoen reed én won. ‘’’Het EK is een groot doel van me, want het is een titel die ik nog niet heb.’’

Ze miste als gevolg van het lange wegseizoen een paar crossen. Maar op de eerste belangrijke afspraak van het jaar, de Superprestige-opener in het Drentse Gieten, stond ze er. Direct daarna reisde ze af naar de Verenigde Staten voor de eerste wereldbekers. En daarna is haar crosskalender goed gevuld. ‘’Mijn winter is vol gepland met crossen. Ik rijd alleen in het tweede weekeinde van december de wereldbekermanche in Italië niet, daar neem ik even een break om ook wat bij te trainen. Natuurlijk is het te bezien hoe dingen lopen. Het kan altijd weer veranderen, maar dit is hoe ik het nu zie. ‘’

Vast staat dat zaterdag 6 november rood omcirkeld staat in haar agenda. Dan wordt door de vrouwen op de VAM-berg gestreden om de Europese titel in het veld. Lucinda Brand zou de titel graag overnemen van Ceylin del Carmen Alvarado, de winnares van 2020. ‘’Het EK is een groot doel van me, want het is een titel die ik nog niet heb. Bovendien is het in eigen land. En het is een heel lastig parcours, dus ik denk dat het me zeker zal moeten liggen. Maar je ziet het dit hele seizoen al: de concurrentie is groot. De concurrentie komt vermoedelijk weer vooral uit eigen land. Maar dat is niet nieuw, het maakt niet uit welke discipline je doet tegenwoordig, Nederland doet het goed in het wielrennen.’’

Ze kan erover meepraten, want haar erelijst op de weg mag er ook zijn. De Rotterdamse won de Omloop Het Nieuwsblad, ritten in de Giro voor vrouwen en was twee keer nationaal kampioen in het best bezette NK ter wereld. ‘’Het is soms best moeilijk de weg en het veld te combineren, daar moet je altijd goed over nadenken. De overgang is niet altijd even gemakkelijk. Op de techniek van het veldrijden moet je wel altijd de aandacht blijven leggen, ook voordat het seizoen begint. De hele zomer door probeer ik daarom al op de crossfiets te rijden. Eind augustus was ik een week op trainingskamp met mijn crossploeg Baloise Trek Lions, dat waren weer heel nuttige trainingen. Ik begin langzaam te merken dat ik jaren ervaring heb, waardoor je het iets gemakkelijker oppakt.’’ (Roy Schriemer/CylingOnline.nl)