Informatie over het EK Veldrijden

Het EK Veldrijden 2021 vanaf de Col du VAM, met haar slingerende route inclusief steile beklimmingen en uitdagende kasseienstrook, laat Drenthe als fietsprovincie in al haar schoonheid zien.

Het ‘dak van Drenthe’ vormt een fantastisch parcours en heeft haar meerwaarde al eerder bewezen tijdens het NK Wielrennen in 2020 en 2021. Een iconische locatie om de wielersport te vieren!

Col du VAM: het toneel voor wielerwedstrijden

Sinds 2003 worden de Europese kampioenschappen veldrijden jaarlijks georganiseerd. De wedstrijden vinden plaats aan het begin van het veldritseizoen, in november. In eerste instantie werden alleen koersen verreden voor elite vrouwen, beloften mannen en junioren mannen. In 2013 werd de categorie vrouwen onder 23 jaar toegevoegd en sinds 2015 vindt ook de wedstrijd voor elite mannen plaats. Lars van der Haar was de eerste die de elite-titel bij de mannen veroverde.

Mathieu van der Poel is met drie titels recordhouder. Bij de vrouwen won Daphny van den Brand vier keer de titel en ook Marianne Vos won in 2005 haar eerste EK-titel. Momenteel is de Nederlandse Ceylin del Carmen Alvarado de regerend Europees kampioene.

De Col du VAM was in 2020 (en daarna ook in 2021) al het decor voor een uniek kampioenschap. Namelijk het eerste grote sportevenement in Nederland na de uitbraak van de coronapandemie. Tijdens het Nederlandse Lotterij Nederlands Kampioenschap wielrennen was de iconische heuvel in het Drentse landschap goed voor spetterende races met Anna van der Breggen en Mathieu van der Poel als kampioenen. Ook in 2021 was het weer een zinderend evenement. Timo Roosen werd in 2020 nog derde, maar pakte eerder dit jaar dan eindelijk het goud bij de mannen. Amy Pieters fietste in 2021 bij de vrouwen naar de gouden medaille.

Meer weten over het ontstaan van de VAM-berg? Lees dan het volgende artikel.

Praktische informatie

CoronaCheck-app

Om te zorgen dat iedereen goed voorbereid naar het evenement komt, hebben we hieronder een paar tips en voorwaarden voor je opgesteld. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je optimaal genieten van dit unieke wielerspektakel.

Om te zorgen dat we alles in goede gezondheid kunnen doen, is het belangrijk dat je een geldige QR-code in de CoronaCheck-app kunt laten zien. Deze krijg je aan de hand van een negatieve coronatest (via Testen voor Toegang) of omdat je volledig gevaccineerd bent tegen corona. Op deze manier kunnen we veilig – en zonder 1,5 meter afstand – de wedstrijden van dichtbij beleven.

Met jouw toegangstickets en de QR-code heten we je van harte welkom bij het EK Veldrijden 2021 op de VAM-berg in Wijster! Meer informatie over de coronamaatregelen bij evenementen lees je bij de Rijksoverheid.

Openingstijden publiek

  • Zaterdag 6 november 9.00 – 17.00 uur
  • Zondag 7 november 9.00 – 17.00 uur

Openingstijden VIP-dorp

  • Zaterdag 6 november 9.30 – 17.00 uur
  • Zondag 7 november 9.30 – 17.00 uur

Parkeren

Het Europees Kampioenschap Veldrijden op de VAM-berg. Wij hebben er zin in! Maar het is wel fijn om te weten waar je je auto neer kan zetten! Daarom hieronder wat informatie en een adres.

Bij Attero kan je de auto parkeren. Dit is aan de Vamberg 7, 9418 TM Wijster. Het parkeerterrein wordt aangegeven met borden vanaf afrit 29 op de A-28. Parkeren is kosteloos op vertoon van je digitale toegangskaart.

Technische gids

In de technische gids staat invullende informatie over het EK Veldrijden 2021. Er komen onderwerpen aan bod over de organisatie, algemene informatie, diensten, de media en over de race zelf. Zo kun je lezen waar het dichtstbijzijnde vliegveld is en wie vallen onder de organisatie.