Informatie over het EK

Het EK veldrijden 2021 vanaf de Col du VAM, met haar slingerende route inclusief steile beklimmingen en uitdagende kasseienstrook, laat Drenthe als fietsprovincie in al haar schoonheid zien.

Het ‘dak van Drenthe’ vormt een fantastisch parcours en heeft haar meerwaarde al eerder bewezen tijdens het NK wielrennen in 2020. Een iconische locatie om de wielersport te vieren!

Sinds 2003 worden de Europese kampioenschappen veldrijden jaarlijks georganiseerd. De wedstrijden vinden plaats aan het begin van het veldritseizoen, in november. In eerste instantie werden alleen koersen verreden voor elite vrouwen, beloften mannen en junioren mannen. In 2013 werd de categorie vrouwen onder 23 jaar toegevoegd en sinds 2015 vindt ook de wedstrijd voor elite mannen plaats. Lars van der Haar was de eerste die de elite titel bij de mannen veroverde.

Mathieu van der Poel is met drie titels recordhouder. Bij de vrouwen won Daphny van den Brand vier keer de titel en ook Marianne Vos won in 2005 haar eerste EK-titel. Momenteel is de Nederlandse Ceylin del Carmen Alvarado de regerend Europees kampioene.

De Col Du VAM was in 2020 het decor voor een uniek kampioenschap. Namelijk het eerste grote sportevenement in Nederland na de uitbraak van de coronapandemie. Tijdens het Nederlandse Lotterij Nederlands Kampioenschap wielrennen was de iconische heuvel in het Drentse landschap goed voor spetterende races met Anna van der Breggen en Mathieu van der Poel als kampioenen.

Door de verwachte deelname van vele wereldtoppers en de honger naar topsport en -evenementen belooft het een zinderend evenement te worden.