Het ontstaan van de VAM-berg

Voorheen was het een vuilnisbelt, nu een veelzijdig recreatiegebied: de VAM-berg in Drenthe. Een berg met een uniek verhaal en veel variatie. Eerder was de VAM-berg alleen beschikbaar voor wielerwedstrijden, maar nu is iedereen welkom. Met drie uitdagende hellingen hebben ook mountainbikers en wandelaars aan deze berg een beste uitdaging.

De VAM-berg is in 1929 ontstaan vanuit de organisatie Vuil Afvoer Maatschappij. Het doel van deze organisatie was om huisvuil vanuit de Randstad naar gebieden te brengen waar de grond schraal was om het vervolgens daar te composteren. Drenthe bleek een uitstekende locatie. De grond was hier namelijk niet alleen schraal, maar in die tijd woonden er ook weinig mensen in deze omgeving.

De compost die na verwerking overbleef, werd gebruikt voor bodemverbetering en ontginningsprojecten. Het overige restafval werd gestort op het terrein en dat groeide uit tot een vuilnisbelt. Uiteindelijk is deze vuilnisbelt verhuld met aarde en gras waardoor het er tot op de dag van vandaag uitziet als een groene heuvel dat het hoogste punt is van heel Drenthe: de VAM-berg.

Sinds oktober 2018 is de Drentse berg open voor alle fiets- en wandelliefhebbers. Met drie steile beklimmingen met een gemiddeld stijgingspercentage van 10% en 56 meter boven NAP, is de berg een hele beklimming. De drie routes lopen uiteindelijk tot de Blinkerd, een informatiecentrum op de top van de berg. In totaal hebben de routes een afstand van 2100 meter dat is voorzien van een 4 meter brede asfaltlaag.

Kortom, de VAM-berg biedt voor elk wat wils en is niet zomaar een berg in Nederland. Inmiddels kan iedereen genieten van deze berg in de fietsprovincie Drenthe!