Haverdings wil ook op EK uitblinken voor thuispubliek

Hij had ernaar uitgekeken om voor eigen publiek te winnen in de Superprestige van Gieten, maar David Haverdings kreeg de zege zeker niet cadeau. Uiteindelijk lukte het hem om in zijn tweede cross na een lange periode van inactiviteit het zegegebaar weer te kunnen maken. Een volgend doel voor de renner uit Zuidlaren is het Europees Kampioenschap op de VAM-berg. Omdat het voor eigen publiek is, maar ook om de bondscoach te overtuigen. ‘’Het is de eerste grote test om je in de kijker te rijden voor wereldbekers en WK.’’

De junioren crossten de vorige winter niet en dus was het lang geleden dat David Haverdings weer eens een wedstrijd in het veld mocht betwisten. Na een optreden over de landsgrenzen stond met de Superprestige-opener in Gieten begin oktober een belangrijk doel op het programma. Door de regen was het loodzwaar. ‘’De eerste ronde was het een beetje verkennen. Het parcours lag er heel anders bij dan bij de training. Ik had niet zo’n goed gevoel de eerste ronde, maar ik kon mooi opschuiven. Aan het einde van de tweede ronde ben ik het tempo gaan leiden en op een gegeven moment was ik alleen over en dat kon ik volhouden tot het einde.’’ En dat voor eigen publiek.  ‘’Dat was hartstikke leuk. Er stonden veel mensen aan de kant die je kent, dat doet je veel.’’

VEEL DRENTSE FANS

Dat zal op zondag 7 november niet anders zijn, want er worden veel Drentse fans verwacht tussen het internationale publiek op het Europees Kampioenschap op de Col du Vam. “Het EK is dan ook zeker een doel voor mij. Het is een droom om daar een goede wedstrijd te rijden. Ik wil eerst hier nog even van genieten en dan langzaam gaan toeleven naar het EK.’’ Ondertussen gaf hij al blijk van goede vorm met internationale zeges in Ruddervoorde en Zonhoven.

BELANGRIJK MEETMOMENT

Ook voor de rest van het seizoen is een goed optreden in zijn thuisprovincie van belang. ‘’Ík rijd deze winter de Superprestige, waar Gieten de openingswedstrijd van was. Maar het EK en WK zijn de hoofddoelen van deze winter, tezamen met de wereldbekers. Dat zijn er maar vijf. Als ik naar het WK wil, moet ik laten zien in de wereldbekers dat ik mee kan doen voor de winst.  Het EK wordt de eerste grote test. Dat is de eerste koers waar alle internationale toppers uit deze categorie bij zijn.  Maar het is ook al lekker om gewoon weer te kunnen crossen. Ik reed onlangs mijn eerste cross in een jaar en acht maanden. Het is mooi dat ik zo goed begonnen ben en ik ben blij om dit seizoen een vervolg te kunnen geven.’’ (Roy Schriemer/CyclingOnline.nl)

Beleef het spektakel op de VAM-berg. Koop hier je tickets!