Eli Iserbyt wil Europese titel verlengen op VAM-berg

Een winter geleden stak Eli Iserbyt er op het EK in Rosmalen duidelijk bovenuit en hij verdiende er de witte trui met de blauwe banen en sterren waar hij sindsdien trots in rond rijdt. De Vlaming uit de stal van Pauwels Sauzen-Bingoal is erop gebrand zijn titel met een jaar te verlengen op de flanken van de Col du VAM in Drenthe. Deze zomer maakte hij al kennis met de VAM-berg en dat decor stemde hem optimistisch over zijn kansen. ‘’Het zal een harde en eerlijke wedstrijd zijn.’’

Op het Autotron-terrein in Rosmalen reed Iserbyt eind 2020 in de voorlaatste ronde weg van land- en ploeggenoot Michael Vanthourenhout, die het zilver veroverde. Brons was er voor Nederlander Lars van der Haar, die ook een vaste klant is voor de strijd om de medailles op de EK’s.  Voor Iserbyt was het zijn eerste Europese titel, de bekroning ook voor een bewuste keuze om vroeg in het seizoen te pieken.

Dat is opnieuw zijn doelstelling, zo vertelde hij na afloop van de Superprestigeveldrit in Gieten, waar hij derde werd en haast onherkenbaar was als Europees kampioen vanwege de modder. Na afloop trok hij weer een blinkend wit shirtje aan en zei hij uit te kijken naar het Europees Kampioenschap Veldrijden op de VAM-berg. ‘’Het EK is opnieuw een groot doel voor mij. Er wacht me daar een parcours, dat me beter ligt dan vandaag in Gieten. Het loopt er iets meer bergop en dat heb ik graag. Ik hoop wel op relatief droge omstandigheden, zodat ik echt mijn klimpower kwijt kan.’’

MEER CONCURRENTIE

Hij verwacht iets minder zijn stempel op de beginfase van het seizoen te kunnen zetten, de concurrentie lijkt heviger. ‘’Ik heb voor dit seizoen gekozen voor dezelfde opbouw als anders. Maar ik heb ook gemerkt dat er al meer renners goed zijn. Vorig jaar waren veel coureurs nog iets minder en stak ik er meer bovenuit. Maar nu rijdt iedereen best verrassend goed vind ik. Dat is veelbelovend voor de strijd van de komende weken en dus ook voor het Europees Kampioenschap.’’

MOOIE STRIJD VERWACHT

De dag na Gieten was Iserbyt alweer thuis in Vlaanderen. Een verkenning was immers niet meer nodig. ‘’Ik heb er op de mountainbike gereden deze zomer. Dus ik ken de ondergrond en de omgeving. Het is een speciale ondergrond omdat het een aangelegde berg is. Maar het parcours is heel lastig en ik denk dat er wel een mooie strijd gaat zijn. Ik verwacht met name tegenstand van mijn landgenoten Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, Quinten Hermans en Laurens Sweeck ook. Renners met klimcapaciteiten. Het zal een harde en eerlijke wedstrijd zijn. Ik vind dat wel goed voor een Europees kampioenschap. Omdat het hier echt om de strijd voor een kampioenstrui gaat, daar mag wel echt de beste winnen.’’ (Roy Schriemer/CyclingOnline.nl)