Drie jaar fietsplezier op de VAM-berg

De datum vrijdag 19 oktober 2018 zegt je misschien niet zoveel, maar voor fietsliefhebbers was dit een belangrijke dag. Inmiddels meer dan drie jaar geleden ging op die dag het fietsparcours op de VAM-berg in Wijster open. De voormalige vuilnisbelt midden in fietsprovincie Drenthe is een geweldige attractie voor fietsers, wandelaars en ruiters. Hoe je ook naar boven gaat, het uitzicht vanaf de VAM-berg – op zo’n 48 meter boven NAP – is namelijk altijd prachtig.

De harde cijfers
Voor tegenliggers hoef je er niet uit te kijken, er geldt grotendeels eenrichtingsverkeer op de VAM-berg. Let wel op de wandelaars die ook welkom zijn op de drie klimroutes richting de top van de Col du VAM. Er is één afdaling waar je als fietser wel vrij spel hebt. Met een lengte van 2.100 meter lang en een gemiddeld stijgingspercentage van 10% is de VAM-berg een feestje voor elke sportieve fietser. Op de meest noordelijke route vind je aan het einde van het parcours een keienstrook met een stijgingspercentage van 15%. Die voel je wel in de kuiten!

De wielrenners

Inmiddels is al twee keer het Nederlandse Loterij NK Wielrennen op de VAM-berg gehouden. Daar werd al de meerwaarde van de VAM-berg voor de wielersport in Nederland bewezen. In 2020 wonnen Anna van der Breggen en Mathieu van der Poel de wegwedstrijd. Timo Roosen werd in dat jaar nog derde, maar pakte eerder dit jaar dan eindelijk het goud bij de mannen. Amy Pieters fietste in 2021 bij de vrouwen naar de gouden medaille.

EK Veldrijden 2021

De route van het EK Veldrijden 2021 gaat deels over het bestaande fietsparcours. Natuurlijk wordt de kasseienstrook niet overgeslagen! Een ander deel van de route wordt speciaal voor de gelegenheid uitgezet door de velden. Er is op de Col du VAM geen enkele bescherming tegen de elementen, dus bij veel wind en regen is het een uitermate zwaar parcours.

Nog meer fietsen

Er is overigens ook een speciaal mountainbikeparcours met onder andere een drijvende waterbrug van 60 meter en een vlonder van 300 meter lang. Naast uitkijken voor een nat pak, moet je zeker ook opletten voor loslopende schapen op dit parcours, want het blijft natuurlijk wel Drenthe.

Maar liefst vier recreatieve fietsroutes gaan over de Col du VAM. Dus kom eens terug naar Drenthe en geniet onderweg van de gezellige dorpjes en prachtige natuurgebieden. Meer informatie over de VAM-berg en de fietsroutes vind je op www.drenthe.nl/vamberg