Brand niet te houden op VAM-berg
WIJSTER (NED), CYCLOCROSS, NOVEMBER 6 Women Lucinda Brand takes the European Title for Kata Blanka Vas and Yara Kasteleijn Yara (Ned)

Lucinda Brand heeft haar eerste Europese titel in het veld veroverd.

De wereldkampioene nam al vroeg het initiatief en reed beetje bij beetje verder weg van de concurrentie.

”Ik had het zelf ook spannender verwacht” erkende ze na afloop. ”Maar ik kon vroeg een gat slaan, op het moment dat Kata Blanka Vas wisselde. Het voordeel was dat ik toen echt mijn eigen tempo kon rijden, het was een parcours waar je jezelf ook gemakkelijk over de kop kon rijden. Ik denk dat ik hier wel echt mijn ronde trof. ”

Vooraf was de boodschap aan het sterke oranje blok om in ieder geval concurrente Vas niet aan het goud te helpen. Brand: ”Het zal zeker hebben bijgedragen dat ik mijn voorsprong kon uitbouwen, want ze zaten daar met twee of drie bij elkaar en dan ga je toch naar elkaar kijken.”

Yara Kastelijn finishte na een gevecht om de tweede plaats als derde. ‘’Ik ben echt blij met brons’’, straalde de Limburgse van oor tot oor. ‘’Lucinda Brand was vandaag gewoon te sterk. Ik kreeg in deze zware koers met die harde wind de tip om niet al teveel op kop te rijden. Als ik normaal bij een cross voorop zit, dan wil ik meteen door, maar nu moest ik me in acht houden. Toen ik in 2019 Europees crosskampioen werd, was het een heel mooie dag, maar nu met al die concurrentie is iedereen supergoed. Dit rondje op de VAM ligt mij wel met al dat klimmen, maar nogmaals, die wind maakte het lastig. Er was ook veel hoogteverschil, je had niet veel rustmomenten. Vas ging op het laatst in de aanval, maar ik kon niet meer volgen’’, gaf de crosser van Plantur-Pura aan na de fraaie derde podiumplaats.