Backstedt en Bentveld kijken uit naar tweede Drents duel

Ze werden één en twee in Gieten: de Britse Zoe Backstedt en de Friezin Leonie Bentveld. Het zal vast niet hun laatste duel van deze winter worden. Ook op het Europees Kampioenschap veldrijden op de VAM-berg zullen zij op 6 november naar verwachting meestrijden voor de medailles. Backstedt als de alleskunner die in drie disciplines uitblinkt, Bentveld als de specialiste in het veld.

De tijd dat de naam Backstedt in de wielerwereld alleen door vader Magnus in de picture stond, is voorbij. De in Wales wonende Zweed won ooit Parijs-Roubaix, maar nu is het dochter Zoe die de schijnwerpers op zich gericht weet. In de juniorenklasse is deze coureur een fenomeen. Zo won ze in augustus Europese titels op de piste en reed ze en passant een wereldrecord op de individuele achtervolging. Niet veel later werd ze tot wereldkampioene op de weg gekroond in Leuven, nadat ze al zilver had gewonnen op het WK Tijdrijden. En in Gieten won ze onlangs haar eerste cross van de winter alweer. In hetzelfde Gieten had ze tussen de grote evenementen door ook nog de Omloop door het Land van Bartje op haar naam gebracht.

FOCUS OP EK

Backstedt vond dat ze hoopgeven begonnen was aan het veldritseizoen. ‘’Het grote doel is het WK deze winter. Maar ik wil ook plezier hebben, nieuwe technieken leren en alle wedstrijden volle bak rijden. Het EK op de VAM-berg is zeker ook een belangrijk doel voor mij. Ik rijd een redelijk gevuld seizoen in de winter. Een echte lange pauze las ik niet in, ik zal regelmatig een paar dagen gas terugnemen om weer fris aan de start te staan van een volgende veldrit. Ik kies de wedstrijden eruit die het leukst en belangrijkst zijn om te doen en focus me vooral op het EK op de VAM-berg en het WK in de VS.’’

CONSTANT SEIZOEN

Leonie Bentveld zag de Britse met Scandinavische roots imponeren, maar stond er niet van te kijken dat Backstedt uitblonk in Gieten. ‘’ Ze kwam net van de weg, de snelheid zit er bij haar nog in. Zoals het parcours er deze keer in Gieten bij lag, kwam het vooral aan op kracht, dus ik wist dat ze een klasse apart zou zijn.’’ De Friezin uit de formatie van Pauwels Sauzen-Bingoal keek aan de Nijslootsweg alweer vooruit. ‘’Ik wil vooral een constant seizoen rijden en richting volgend jaar werken, wanneer ik elke week tussen de vrouwentop ga rijden. Ik hoop dat het parcours op de VAM-berg op het EK er straks technisch bij ligt, dan maak ik de meeste kans. Een noordelijk EK is zeker bijzonder voor mij.’’ (Roy Schriemer/CyclingOnline.nl)